Client: Captain Cook Schoolroom Museum Trust
Role: Exhibition design | Project management | 3D and Spacial design | Print management | Installation

Bivouac has installed the new interpretation design for the Captain Cook Schoolroom Museum in Great Ayton.

Housed in a small cottage in the middle of the village, the museum tells the stories of Captain Cook’s early life, his subsequent adventures and of Great Ayton. Interactive touch exhibits chart his journeys, a touchscreen expands on the story of Great Ayton’s history and panels explore his childhood, schooling in Cook’s day, and the industry and geology of the area.

The shop downstairs has been refitted to make the best of the available space, and a new audio trail has been created to encourage visitors to explore the wider area. The schoolroom has been refreshed with new graphic panels and materials.

The museum received Heritage Lottery funding to make it more accessible, so a lift is being installed and a new internal staircase has been added. This has meant that we have had to be creative with the spacial design, and have managed to get more stories in less floor space, while making the museum feel bigger and brighter than before.

Thanks to Leach for the spacial design, 3D, print and installation, to Ay-pe for the interactive touchscreen and audio trail and to Joe Cutting for the touch screen.

CCSM5

Model and interactive touchscreen

CCSM6

Audio trail and accompanying trail leaflet in use around Great Ayton

Audio trail and accompanying trail leaflet in use around Great Ayton

Audio trail leaflet

Audio trail leaflet

Interactive desk activities in the Schoolroom

Interactive desk activities in the Schoolroom

CCSM21

CCSM8

CCSM4

Tactile interactives in the Geology area

Tactile interactives in the Geology area

CCSM11

Visitor leaflet

Visitor leaflet